07. 05. 2020.

Hoće li svijet bit drugačiji?

Iskreno, stvarno ne znam da li sam čula bolje pitanje u ova dva mjeseca koliko traje izolacija. Odgovor na pitanje su ustvari podpitanja: Da li mi želimo da svijet bude drugačiji? Da li mi želimo da promijenimo svijet? Šta ćemo uraditi po tom pitanju ako već želimo promjenu?

Mislim da je korona, pored groznih negativnih stvari, prouzrokovala i utjecala i na neke jako pozitivne promjene što se tiče društva. Vjerovatno očekujete primjere, ali razmislite malo sami. Da li provodite više vremena radeći ono što volite ili što ste prije radili često, ali poslije niste imali vremena za to; da li provodite više vremena s porodicom i prijateljima; da li uživate jednostavno što imate vremena za sebe? Mislim da svi možemo odgovoriti pozitivno! Mislim da su se ljudi dosta promijenili u ovom periodu i da je to očito. Neki manje, neki više, a neki možda nikako. Ako postoje oni koje ova situacija nije nimalo promijenila, njih ćemo zanemariti, jer iskreno zašto bi se zamarali s ljudima koji na sve gledaju negativno i ne znaju izvući nešto dobro iz ove situacije ili bilo koje druge. Fokusirajmo se na nas koji pokušavamo i uspjevamo izvući dobro iz svega ovog, fokusirajmo se na promjene u budućnosti. Sad je pravo vrijeme i niko mi ne može reći da sam u krivu. Baš zbog svega što će se desiti poslije, gubitak poslova, ekonomske krize, politički "ratovi", baš zbog svih tih stvari moramo ostati pozitivni i ne dozvoliti da nas sve to psihički ubije. Mislite i na druge, niste jedini koji ćete  se naći u nekim problemima, ne zaboravite to! Svi smo u ovom skupa i izvucimo najbolje što možemo iz tih loših stvari. Napravimo tu promjenu, izborimo se skupa i pokušajmo jer nije toliko teško ostati pozitivan ako želite promjenu, ali trebate krenuti od sebe!
Čitajte, slušajte muziku, slikajte, pišite! Pronađite sebe i ono što volite i uživajte u tome jer svijet će zasigurno biti drugačiji i promjena će se sigurno desiti, a na nama je jedino da ostanemo pozitivni.

Autor:
Azra Dževahirić

Nema komentara:

Objavi komentar